Dec 23, 2009

asmara kentang & ayam (AKA)

WAHAHAHAHHAHAHAH!!!! macam tak senonoh tajuk post kali ni. ahahhahaha
sebenarnya.... tu la nama resepi masakan terbaru yg aku buat sendiri. WAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHA

cakap tak guna.. tembak tak kena... aku terus mula ajar korang yg mau belajar.. ORAIT???

OPPSSS!!! sebelum tu... aku kena la tunjukkan hasil masakan tu dlu kan... baru la naik semangat sesapa yg nak belajar buat resipi ni.

orait ni dia!!!!amacam... mengancam?? korang blum rasa lagi~~~~ kalau dah rasa~~~ knfem mencengkam! mengancam! terancam!

ok mari kita mulakan...

BAHAN-BAHAN

1 - dada ayam
3 - ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih (dicincang/tumbuk/hiris)
2 - sudu makan serbuk kurma adabi

3 - sudu makan cili boh
1 - dada ayam (suka hati korang la nak potong macamana)

4 - biji kentang (ni pun sama suka hati korang nak potong dia. tapi mesti kupas kulit dulu la hahahah)
1/2 - bawang besar atau bawang bombay
3 - sudu tepung santan (santan packet buleh... santan fresh pun buleh.. kalau santan fresh tu agak2 dalam 5 ke 6 sudu makan dah cukup)
agak2 dlm 1 ke 2 sudu - gula
garam dan aji/micin secukup rasa.

wokeh! mari mulakan proses memasak!!

mula2 potong kentang dan ayam begini
potong elok2 la. jangan main tibai. tapi kalo korang nak tibai jugak .. lantak korang la. hahahahha aku pun main agak2 jer memotong ni.








lepas tu... panas kan minyak..
korang goreng dulu kentang... sampai agak kuning2 coklat. pastikan minyak tu betul2 panas. sebab kalau tak cukup panas.. kentang akan jadi lembik. bila kentang dah masak. korang goreng pulak ayam yg di potong tadi. jangan goreng sampai masak. agak2 nampak kuning2 sikit tu dah boleh angkat. supaya ayam tak terlalu keras nanti. ayam ni pastikan HALAL hahahahhaha. korang beli kat supermarket yg terjamin. kalau nak sembelih sendiri pun orait jugak. tapi kalau ayam tu bukan hak milik korang pun haram jugak tu hahahah. mana la tau korang hembat ayam jiran ker... ayam ketua kampung ker... haram jugak tu. wahahahahhahahahha DAN!! ayam yg berkeliaran di lorong2 gelap pada malam hari tu pun haram jugak tau!!! pelacuran adalah salah di sisi agama dan undang2 Malaysia. WAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHA


langkah seterusnya.. panaskan minyak agak2 dalam 1 ke 2 sudu makan... table spoon kata omputeh. tumis bawang merah dan bawang putih yang di cincang tadi... tumis sampai naik bau taw. jangan naik nafsu. tu susah aku nak menjawabnya wahahahhaha










seterusnya... bancuh serbuk kurma adabi tadi degan sedikit air seperti ini










masukkan kedalam tumisan bawang cincang tadi. dan kacau sehingga bau naik dan kelihatan pecah minyak. kalau tak faham apekejadahnya pecah minyak tu. korang ikut jer sampai jadi macam dalam gambar disebelah tu. ada paham ka?







lepas tu.. masukkan cili boh tadi... gaul sebentar... agak2 bau cili ni dah menusuk idung... kau urahkan setegah gelas air. air paip ka... air masak ka... boleh jer.... asalkan jangan air bekarbonat atau air2 yang tak senonoh nak di sebut depan public. wahahahhahahahahhaha











tu~~~ yang dah di campur air... haaa gitu la rupa dia. dah macam tu... kau masukan gula... satu sudu gitu la...









kemudian masukkan bawang... biarkan sehingga mendidih.. kemudian garam dan ajinomoto secukup rasa... jangan telebih.. krang masin pulak sebab ada sesetegah chiliboh ni memang dah masin taw.






selepas mendidih.. masukkan santan. dan terus kacau.. sehingga kelihatan agak pekat..
bila dah sedikit pekat tu. masukkan la ayam kita tadi~~~~ haaaa...... dah nak siap nih~~~~ gaul sehigga rata... bila bawang besar kita tu dah nampak layu... masukkan kentang goreng kita tadi. gaul... gaul... gaul~~~~~ dan~~~~~~~~~~~


SIAP!!!!!!! dah boleh la korang mentekedarah!!!! selamat mencuba~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews